Proje Arşivi

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, İzleme ve Koruma

Kuruluşumuzdan çok önce, 1987 yılında sadece bir kişiyle başlayan deniz kaplumbağalarını araştırma ve koruma maceramız, her yıl giderek kalabalıklaşan bir gönüllü ordusuyla devam ediyor. Diğer yandan da çeşitli karasal ve sucul canlılar ile habitatları üzerine projeler, yurt içi ve yurt dışı ortaklarımızla gençlik projeleri, çevre eğitimleri ve plastik atıklara karşı farkındalık projeleri yürütüyoruz. 

Yıllar içinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar arasında öne çıkanlar:

2023


“Halk Plajlarındaki Kumsal Kullanıcılarında Plastik Kirlilik Farkındalığının Artırılması” Projesi
Destekleyen: The Conservation Collective, MAVA Foundation, The GEF Küçük Destek Programı (SGP) ve Sivil Toplum için Destek Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen Turquoise Coast Environment Fund – Turkey (TCEF)
Proje Yürütücüsü: EKAD, TÜRÇEV ve Antalya Büyükşehir Belediyesi

“Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” sloganıyla yürütülen projenin hedefi; dünyaca ünlü bir turizm şehri olan Antalya’daki kumsallarda ve denizde görülen plastik kirliliğine dikkat çekmek, esas sorumluluğun plaj kullanıcılarında olduğunu vurgulamak, plastik kirliliğinin etkileri ve plastik kullanımını azaltma yolları konusunda bilinç oluşturmaktır. İki gün süreyle 30 gönüllü gence temel çevre bilinci ve plastik atıklar konularında eğitim verilmiş, bu gönüllülerle Konyaaltı ve Serik Halk Plajlarında farkındalık artırıcı saha etkinlikleri ve anket çalışmaları yürütülmüş, her iki sahilde de hem gözleme dayalı plaj temizlik ölçümü hem de Avrupa Çevre Ajansı Deniz Çöpleri İzleme Programı uygulamalarıyla numerik veriler toplanmıştır. Plastikler konusunda çeşitli konu başlıkları altında bilgiler veren broşür ve posterler hazırlanmış, bilgilendirme alanlarına gelen ziyaretçiler de tek kullanımlık plastiklere alternatif ürünlerle tanıştırılmıştır. 


“Ocean Ambassadors Youth” – Okyanus Elçileri Gençlik Projesi
Destekleyen: ERASMUS+ KA152-YOU 
Proje Yürütücüsü: MERA (Akdeniz Eğitim ve Araştırma Derneği – Avusturya) ve EKAD

Projede, Türkiye ve Avusturya’dan 18-30 yaş aralığındaki toplam 24 genç katılımcı, EKAD’ın Manavgat’ta bulunan kamp alanında misafir edilmiştir. Bu gençlere çeşitli eğitimler verilmiş ve EKAD’ın deniz kaplumbağaları konusunda yürüttüğü bilimsel koruma projesine katılımları sağlanmış, program kapsamında yer verilen çeşitli etkinliklerle de sosyal ve kültürel paylaşımlar yapabilmeleri için fırsat tanınmıştır. Proje kapsamında, deniz kaplumbağalarının yuvalama sezonu boyunca gündüz ve gece arazileri gerçekleştirilmiştir. Sahada nesli kritik altında olan deniz kaplumbağalarının farkındalığını artırmak için ulusal ve uluslararası gönüllülerle bilgilendirme alanları oluşturularak sahil kullanıcıları bilinçlendirilmiştir. Katılımcılar arasındaki iletişimin güçlenmesi ve ekip dinamiğinin sağlanması için de farklı aktiviteler (dil etkinlikleri, egzersiz saatleri, oyunlar, sunumlar ve fikir alışverişi saatleri) düzenlenmiştir. ERASMUS+ ilke ve önceliklerine uygun şekilde tasarlanmış proje sonucunda, dileyen tüm katılımcılar için Youthpass başvurusu yapılmıştır.


“Habitatlar Üzerine bir Bakış: Estuari Habitatların Elasmobranşlar için Önemi” 
Destekleyen: Rufford Foundation
Proje Yürütücüsü: Elizabeth Grace Tunka Bengil (EKAD)

Projede, Türkiye sularındaki lagünlerin kıkırdaklı balıklar için neden ve ne kadar önemli olduklarını belirlemek amacıyla Kuzey Ege’den Doğu Akdeniz’e kadar dört büyük lagün incelenmiştir. Projenin ana hedefleri arasında lagünleri kullanan balıkçılarla halihazırda kurulmuş olan iletişim ağını güçlendirmek, türler hakkında yerel ekolojik bilgi toplamak ve bu bilgileri kullanarak farkındalık yaratmak, en yüksek av oranına sahip av araçlarını ve mevsimleri belirleyerek bu av araçlarının kullanımlarına yönelik gözlem yapmak, uydu görüntüleri ve meteorolojik verilerle lagünlerin çevresindeki abiyotik faktörlerin değişimini izleyerek olası habitatları tespit etmeye çalışmaktır. Nihai hedef, elde edilen veriler ışığında mevcut yasakları köpekbalıkları ve vatozları içerecek şekilde genişletebilmek ve bu türlerle ilgili koruma eylem ve yönetim planlarına katkıda bulunabilmektir. Proje ayrıca, lagünel alanların bu türler için rolünün tanımlanması ile IUCN’in yeni projesi olan Önemli Köpekbalığı ve Vatoz Alanları-ÖKVA (Important Shark and Ray Areas – ISRAs) için önemli çıktılar sağlayacaktır.


“Nil Yumuşak Kabuklu Kaplumbağalarının (Trionyx triunguis) Türkiye’deki Yuvalaması: Antalya Popülasyonu ve Koruma Parametreleri” Projesi
Destekleyen: Rufford Foundation
Proje Yürütücüsü: Fatih Polat (EKAD)

Rufford Foundation desteği ile 2023 üreme sezonunda Antalya ili Manavgat ilçesinde denize dökülen Ilıca ve Kömürcüler derelerinde yaşayan Nil kaplumbağasının (Trionyx triunguis) yuva parametreleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca kurum ve kuruluşlar, çevredeki tesisler, balıkçılar, yerli ve yabancı turistlere yönelik bilgilendirmelerin yanı sıra, belirlenen beş okulda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmüştür. Trionyx triunguis yuva yerleri tespit edilerek şeritlerle koruma altına alınmış, yuvalama alanlarına bilgilendirme levhaları asılarak farkındalık artırılmıştır. Çalışma sonuçlarında türe dair morfoloji, biyoekoloji, üreme, habitat verileri ile türü tehdit eden sorunlar (abiyotik ve biyotik faktörler), yuva parametreleri ve popülasyon durumu ortaya çıkarılarak gelecekteki çalışmalara öneriler sunulmuştur.

2022

“Karadeniz’deki Ross Solucanı (Sabellaria spinulosa) Resifleri: Özel Bir Habitatın Haritalanması ve Korunması” Projesi
Destekleyen: Rufford Foundation
Proje Yürütücüsü: Murat Özaydınlı (EKAD)

Proje kapsamında, resif oluşturan Polychaeta türlerinden Sabellaria spinulosa’nın oluşturduğu resif yapısının Karadeniz’den ilk kaydı verilmiştir. Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’de resif yapıları oluşturduğu bilinen S. spinulosa, Karadeniz ekosistemi için yeni bir habitattır. Bu resif habitatı, oluşturduğu resif yapısı sayesinde birçok deniz canlısına ev sahipliği yapmasının yanı sıra kumluk sahillerde erozyonu önlemesi nedeniyle birçok uluslararası sözleşme ile koruma altındadır. Proje kapsamında Ordu ili kıyılarında belirli noktalarda aletli dalışlar yapılarak resife ait parametreler toplanmış ve yayılış alanı haritalandırılmıştır. Elde edilen veriler bilimsel makale olarak yayınlanmıştır. Proje kapsamında ayrıca bölgedeki balıkçılarla görüşmeler yapılarak resif hakkında bilgi paylaşılmış ve okullarda eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İlgili bakanlıklar ile görüşmeler de gerçekleştirilmiş ve koruma önlemleri konusunda bilgi aktarılmıştır.

2019

“Deniz Memelilerinin (Cetacean) Balıkçılık ile Etkileşimi: Türkiye’de türlerin korunması için bir değerlendirme” Projesi 
Destekleyen: Rufford Foundation
Proje Yürütücüsü: Fethi Bengil (EKAD)

Türkiye kıyılarında deniz memelisi türlerinin araştırılması ve korunması üzerine kısıtlı sayıda girişim bulunmakla birlikte, bu girişimler pratik ve verimli koruma stratejilerinin geliştirilmesi için gerekli bilgiyi sınırlı olarak sağlamıştır. Bununla birlikte, Doğu Akdeniz kıyılarında avlanan balıkçıların deniz memelisi türlerine karşı tutumları da sorgulanması gereken bir diğer durumdur. Bu proje kapsamında, Türkiye’nin daha az gelişmiş bölgelerinde bulunan balıkçı barınaklarında faaliyet gösteren balıkçılarla deniz memelisi türleri arasındaki etkileşimin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Projenin hedefi, bu konuda önem taşıyan ön bilginin oluşturulması ve bu sayede türlerin korunmasını amaçlayan verimli yönetim planlarının geliştirilmesinde yöneticiler için alt yapı teşkil edilmesidir.

2014 – Devam Ediyor

“İndigo Turtles” Projesi
Destekleyen: MAVİ
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

Mavi Jeans’in destekleriyle 10 yılı aşan süredir devam eden projemiz, sosyal sorumluluk ve görünürlük kapsamında önemli gelişmeler kaydetmiştir. Mavi’nin “Indigo Turtles” projesi çerçevesinde satılan İndigo serisi ürünleri, deniz kaplumbağası yavrularının güvenli bir şekilde denize ulaşmasına destek olmaktadır. Bu anlamlı iş birliği sayesinde hem çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atılmakta hem de sosyal sorumluluk projeleri aracılığıyla toplumsal farkındalık yaratılmaktadır. Bu başarılar, projemizin doğa ve toplum odaklı hedeflerine ulaşmada etkili olduğunu göstermektedir.

2012 – Devam Ediyor

“Belek Turizm Bölgesi Kumsal Alanlarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Korunması” Projesi
Destekleyen: BETUYAB (Belek Turizm Yatırımcıları Birliği)
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

Antalya sınırları içindeki Belek sahilleri, IUCN Kırmızı Listesinde “nesli tehlike altındaki türler” kapsamında yer alan iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) Akdeniz popülasyonları için önemli yuvalama kumsallarıdır. BETUYAB ve EKAD arasında 25 yılı aşan süredir başarılı bir şekilde devam eden iş birliği, deniz kaplumbağalarının izlenmesi ve korunması projelerinde önemli rol üstlenmekte, çevre duyarlılığını ve sürdürülebilir turizm anlayışını da desteklemektedir. Belek flora ve faunasının eşsiz doğal zenginliği, BETUYAB’ın deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını koruma amacına daha da güç katmaktadır. Birliğimiz, bu projelerle hem bölge turizminin sürdürülebilirliğine katkı sağlamakta hem de deniz kaplumbağalarının neslinin devamını güvence altına almaya odaklanarak doğal dengeyi korumaktadır. Proje ayrıca, BETUYAB’ın çevresel sorumluluk anlayışını ve yerel toplumla uyumlu çalışma prensibini de ön plana çıkarmaktadır. Projenin en önemli hedefi; bölgedeki tesislerin, yerel yönetimlerin, ilgili kurumların ve halkın deniz kaplumbağaları hakkındaki farkındalığını artırmak ve koruma çalışmalarına tüm kesimlerin ortak katılımını sağlamaktır. BETUYAB sayesinde ve aracılığıyla bölge otelleriyle yıllar içinde kurulan verimli ilişkiler sayesinde, çalışmalar örnek bir uyum içinde yürütülmektedir. Aynı projeyle, Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) popülasyonları da takip edilmektedir. 

2011

“Belek Turizm Bölgesi Kumsal Alanlarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Korunması” Projesi
Destekleyen: BETUYAB (Belek Turizm Yatırımcıları Birliği)
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

“Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti” Projesi
Destekleyen: TC Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği
 
“Gökova ÖÇKB’de Balıkçılığa Kısıtlı Alanlar ile Datça – Bozburun ÖÇKB’nde Selimiye ve Orhaniye Koylarında Balık Popülasyonlarının İzlenmesi” Projesi
Destekleyen: TC Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

2010

Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: BİL (BOTAŞ International Limited) – DOKAY
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Belek Özel Çevre Koruma Bölgesinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

“Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

“Beş Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Balıkçılığın Mevcut Durumu ve Gökova ÖÇKB’de Belirlenen Balıkçılığa Kısıtlı Alanların İzlenmesi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

2009

Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: BİL (BOTAŞ International Limited) – DOKAY
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Belek Özel Çevre Koruma Bölgesinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

“Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği, Bilimsel Danışmanlık: Hacettepe Üniversitesi, Ankara

2008

“Mersin-Kazanlı (4,5 km) Kumsalında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması” Projesi
Destekleyen: ÇSODA A.Ş, Mersin
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği
 
Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: BİL (BOTAŞ International Limited) – DOKAY
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği 

“Kızılot (16 Km) Kumsallarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Faaliyeti Hizmet İşi” Projesi
Destekleyen: KITUYAB – Kızılağaç Turizm Yatırımcıları Derneği, Antalya
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

2007

Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: BİL (BOTAŞ International Limited) – DOKAY
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Kumluca (21 km) Kumsallarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Faaliyeti Hizmet İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Antalya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Gazipaşa (6 km) Kumsallarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Faaliyeti Hizmet İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Antalya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Belek ve Patara Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Antalya Özel Çevre Koruma Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Muğla Özel Çevre Koruma Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

2006

“Dalaman (Sarıgerme) Plajındaki Deniz Kaplumbağaları ve Nil Kaplumbağalarını Koruma, İzleme ve Koruma Amaçlı Yönetim Planlarının Hazırlanması Faaliyetleri İçin Alan Koruma ve Hizmet Alımı” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Muğla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Alanya/Demirtaş Kumsallarında Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Faaliyeti Hizmet İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı  – Antalya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Mersin Özel Çevre Koruma Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği 

“Belek ve Patara Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Antalya Özel Çevre Koruma Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Deniz Kaplumbağası (Caretta caretta, Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi Hizmet Alımı İşi” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Muğla Özel Çevre Koruma Müdürlüğü
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

2003

“Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Deniz Kaplumbağası Popülasyonlarının İzlenmesi ve Korunması” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

“Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Deniz Kaplumbağası Popülasyonlarının İzlenmesi ve Korunması” Projesi
Destekleyen: Çevre ve Orman Bakanlığı – Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi
Destekleyen: Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Şirketi
Proje Yürütücüsü: Ekolojik Araştırmalar Derneği

Sonraki Proje

Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular