Gönüllü Programı
Gönüllü Programımız, Belek ve Kızılot bölgelerinde yürütülmektedir. Bu bölgeler, Akdeniz’deki önemli deniz kaplumbağası yuvalama kumsalları arasındadır. Belek, Caretta caretta için Akdeniz’deki bilinen en önemli yuvalama alanlarından biridir (Canbolat, 2004’e göre ikinci en yoğun). Kızılot ise 2021’den bu yana kaydedilen yuva sayılarına göre bir diğer önemli yuvalama kumsalıdır.
Bu programdaki hedeflerimiz şunları içermektedir:
-Deniz kaplumbağası popülasyonlarının izlenmesi ve korunması;
-Yuva, yumurta ve yavruları tehdit eden olumsuz koşulların belirlenmesi;
-Bu olumsuz koşulların etkilerinin en aza indirilmesi için gereken önlemlerin belirlenmesi;
-Yerel halk ve turistlerin bilgilendirilmesi;
-Koruma çalışmalarına katılımcılığın teşvik edilmesi.
Bu hedeflere ulaşabilmek için gönüllülerin desteğine ihtiyacımız var. Siz de yuvalama kumsallarını izlememize, yuvaların bulunmasına, korunmasına ve yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşmasına destek olabilirsiniz.
Gönüllü Olun!
Mayıs – Eylül ayları süresince yürüttüğümüz çalışmalarımıza gönüllü olarak katılacak, hevesli ve kararlı arkadaşlarımızı aramıza davet ediyoruz. Deneyimli veya deneyimsiz, hepinizi bekliyoruz.
2025 Yılı Gönüllü Başvuru Sistemi Güncellenmiştir
Staj yapacak öğrenciler ve genel gönüllüler için ayrı başvuru formları oluşturulmuş olup, başvurular ilgili kategoriye göre alınacaktır.
Staj yapacak öğrenciler için özel kontenjanlar belirlenmiştir. Minimum 8 haftalık staj süresi zorunludur ve staj başlangıç tarihi seçildiğinde dönem otomatik olarak hesaplanacaktır.
Başvuru Sayfası
Staj yapacak gönüllü öğrenciler için başvuru ücreti: 1.100 TL
Genel gönüllüler için başvuru ücreti: 1.350 TL
(Ücrete konaklama ve yemekler, program kapsamındaki eğitimler, arazi ekipmanları, arazi ulaşımı, kamp olanakları dâhildir.)
Projemize katılım dönemleri aşağıdaki gibidir:
Mayıs
1 – 11 Mayıs (Kontenjan, Belek: 2 – Kızılot: 3)
10 – 18 Mayıs (Kontenjan, Belek: 2 – Kızılot: 4)
17 – 25 Mayıs (Kontenjan, Belek: 15 – Kızılot: 5)
24 – 31 Mayıs (Kontenjan, Belek: 8 – Kızılot: 4)
Haziran
31 Mayıs – 8 Haziran (Kontenjan, Belek: 23 – Kızılot: 14)
1 – 15 Haziran (Kontenjan, Belek: 18 – Kızılot: 9)
7 – 15 Haziran (Kontenjan, Belek: 18 – Kızılot: 11)
14 – 22 Haziran (Kontenjan, Belek: 13 – Kızılot: 11)
15 – 30 Haziran (Kontenjan, Belek: 19 – Kızılot: 10)
21 – 29 Haziran (Kontenjan, Belek: 22 – Kızılot: 9)
Temmuz
28 Haziran – 13 Temmuz (Kontenjan, Belek: 15 – Kızılot: Dolu)
5 – 20 Temmuz (Kontenjan, Belek: 4 – Kızılot: Dolu)
19 Temmuz – 3 Ağustos (Kontenjan, Belek: Dolu – Kızılot: Dolu)
Ağustos
2 – 17 Ağustos (Kontenjan, Belek: Dolu – Kızılot: 1)
16 – 31 Ağustos (Kontenjan, Belek: 3 – Kızılot: 1)
Eylül
30 Ağustos – 14 Eylül (Kontenjan, Belek: 17 – Kızılot: Dolu)
13 – 28 Eylül (Kontenjan, Belek: 11 – Kızılot: Dolu)
NOT: Projelerimize yalnızca “Kesin Kabul e-postası” alan gönüllüler katılacaktır.
Gönüllü ekibimizin bir parçası olmaya hazırsanız, yeni ekip arkadaşlarımız arasında yer almak için başvurunuzu hemen yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.
Kamp Alanlarımız
Antalya ilindeki kamp alanlarımız Belek ve Kızılot’tadır. Denize yürüme mesafesinde konumlanmış korunaklı kamp alanlarımızda çadır alanları ve klimalı odalar gibi farklı konaklama seçenekleri mevcuttur. Çadır deneyimini yaşamak isteyenlerin, kendi çadırlarını ve diğer kamp malzemelerini getirmeleri önerilir.Kamplarımızda tam donanımlı mutfaklar, yeterli sayıda tuvalet ve duşlar, sıcak su, ayrıca 7/24 internet bağlantısı bulunmaktadır. Ek personel eksikliği nedeniyle, kamp alanlarımızdaki tüm temizlik ve bakım işlemleri gönüllülerin sorumluluğundadır.
Kamp Alanlarımızı Keşfedin!
Belek ve Kızılot kamp alanlarımız hakkında daha fazla bilgi edinmek için galeriye göz atabilirsiniz. Kamp alanlarının doğasını, çalışma ortamını ve gönüllü yaşamını daha yakından tanımak için aşağıdaki bağlantılara tıklayın!
Belek Kamp Alanı Galerisi
Kızılot Kamp Alanı Galerisi
Gönüllü Programı Tanıtım Kitapçığı
ÖNEMLİ BİLGİLER
Yaş Şartı: Projemize katılabilmek için kampa geldiğiniz gün en az 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.
Bölge Görevlendirmesi: Başvuru sırasında seçtiğiniz bölge, planlama ve kapasite durumları uygunsa, nihai görev yeriniz olacaktır. Ancak ihtiyaç durumunda, EKAD’ın çalıştığı diğer bir bölgede görevlendirilebilirsiniz. Böyle bir durumda sizinle iletişime geçilecektir.
Konaklama Hakkında: Konaklama, katılım durumuna ve gönüllülerin tercihlerine göre sürekli değişiklik gösteren, tahmin edilmesi ve planlaması oldukça zor bir durumdur. Proje bölgelerinde EKAD’ın prefabrik yapıları bulunmakla beraber bunların kapasiteleri sınırlıdır. Ayrıca, aynı bölgelerde EKAD tarafından çadırda konaklama için alanları da sunulmaktadır.
Konaklama planlamasının değişkenliği nedeniyle, gönüllüler başvuru sırasında aşağıdaki kuralları kabul etmiş sayılır:
1. Çadırda konaklamak isteyen gönüllüler kendi çadırlarını beraberlerinde getirecektir.
2. Kapasite nedeni ile prefabrikte yer kalmaması durumunda, katılımcıların kendi çadırlarını temin etmeleri gerekmektedir. Çadır getirip getirmemiz gerektiğine karar vermeden önce, kamp alanlarındaki konaklama durumla ilgili güncel bilgiyi proje katılım dönemizden birkaç gün önce telefonla proje sorumlusunu arayarak alabilirsiniz.
Katılım Ücreti: Katılım ücreti, ön kabul aşamasından sonra EFT/Havale olarak yatırılmaktadır. Ücret iadesi, sadece EKAD kaynaklı bir nedenle katılımın gerçekleşemediği durumlarda yapılmaktadır.
Kurallara Uyumsuzluk ve İhtarlar: Kamp yaşamı ve arazi çalışmalarında belirli kurallara uymanız beklenmektedir. Bu kurallara uymayanlar için bir ihtar hakkı bulunmaktadır. Kamptan ilişiğin kesilmesi durumunda katılım ücreti iade hakkı talep edemezsiniz.
Sağlık İzinleri ve Sürekli Sağlık Sorunları: Sağlık kaynaklı aksamalarda kişi gün içinde izinli sayılır (maksimum 3 gün) ve bu süre, kalan kamp süresine eklenir. Süreklilik arz eden bir sağlık sorununuz varsa, duruma göre kamptan ayrılmak zorunda kalabilirsiniz.
Staj İmkanı: Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Veterinerlik, Su Ürünleri, Deniz Bilimleri vb. ilgili bölümlerden okuyanlar, bu çalışmayı staj olarak yazdırabileceklerdir (SGK ödemesini okulunuzun yapması gerekmektedir).
Staj fırsatları
Çalışmalarımıza en az 8 hafta süreyle katılmak isteyen gönüllülere staj olanağı sağlıyoruz.
Stajınız onaylanırsa, stajınızın tamamlanmasının ardından EKAD’ın teslim etmesi gereken tüm evrakları, kamp alanına gelir gelmez bize teslim etmelisiniz. Böylece EKAD, tüm belgeleri zamanında tamamlayabilir.
Sahada toplanan tüm verilerin yasal olarak EKAD’a ait olacağını ve EKAD’ın yazılı izni olmadan stajyerler tarafından kişisel projeler veya herhangi bir rapor için kullanılamayacağını lütfen unutmayınız.
Tüm stajyerler, diğer tüm gönüllülerle aynı eğitimi alacak ve aynı görevlere sahip olacaktır. EKAD herhangi bir ek eğitimi destekleyemez veya stajyerler için ayrı bir eğitmen/mentor sağlayamaz. Stajyerler aynı Katılım Ücretine tabidir.
EKAD kaynaklı yaşanabilecek gecikmeleri önlemek amacıyla lütfen çevrimiçi başvurunuzu yaptıktan sonra 10 gün içerisinde Üniversitenizin gereksinimleri hakkında Gönüllü Koordinatörüne (info@ekad.org.tr) bilgi veriniz.
Günlük/Misafir Gönüllülük Olanakları
Saha çalışmalarımıza bireysel olarak veya ailenizle Haziran-Eylül ayları arasında kısa bir süreliğine (1 günden 1 haftaya kadar) gözlemci olarak katılarak, EKAD’ın uygulamalarını görebilir ve deniz kaplumbağası koruma çalışmalarını deneyimleyebilirsiniz. Projeye katılacak çocukların 8-18 yaş aralığında olması gerekmektedir.
Katılımcıların ulaşım, konaklama ve yemek masraflarını kendileri karşılamaları gerekmektedir. Katılım ücretlerine brifingler, saha araştırması ve kampımızda kalma seçeneği dahildir.
Günlük/misafir gönüllü olarak başvuruda bulunmak için lütfen volunteer@ekad.org.tr ile iletişime geçiniz.
Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesine ilişkin Politikamızı okumak için buraya tıklayınız.


