TUI TURTLE AID ANTALYA

Türkiye’nin Antalya kıyı şeridi biyolojik çeşitlilik açısından zengindir ve başta iribaşlı deniz kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağaları olmak üzere çeşitli deniz kaplumbağası türleri için çok önemli bir yuvalama ve beslenme alanı olarak hizmet vermektedir. Bu deniz hayvanları okyanuslarımızın sağlığı için çok önemlidir ve dengeli deniz ekosistemlerinin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Ancak bu görkemli canlılar, habitat tahribatı, kirlilik, iklim değişikliği ve yasadışı avlanma gibi çok sayıda tehditle karşı karşıyadır.

TUI Turtle Aid Antalya, Türkiye’nin güzel kıyıları boyunca nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını ve yaşam alanlarını koruyor. Proje, azalan deniz kaplumbağası nüfusunun korunması ve muhafaza edilmesinde rol oynayan yerel toplulukları, turistleri ve çevrecileri bir araya getiriyor. Tehditleri anlamak ve azaltmak için titiz bilimsel araştırmalar yürütmek, kritik habitatları restore etmek ve korumak ve bir koruma kültürünü teşvik etmek için toplumu dahil etmek ve eğitmek gibi çok yönlü bir yaklaşım içeriyor. Ortak çabalar sayesinde TUI Turtle Aid Antalya, deniz kaplumbağaları için sürdürülebilir bir gelecek yaratarak doğal ortamlarında gelişebilmelerini sağlıyor.

Antalya’nın Akdeniz kıyıları, nesli tükenmekte olan iribaşlı deniz kaplumbağası ve yeşil deniz kaplumbağası türleri de dahil olmak üzere deniz kaplumbağaları için en önemli yuvalama alanlarından biridir. Ancak dünya çapında bir turizm destinasyonu olarak, sürekli gelişen turizm altyapısı ne yazık ki deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını bozmakta ve deniz kaplumbağası yuvalama habitatına olumsuz koşullar getirmektedir.

Yapay aydınlatma yetişkin kaplumbağaları yuvalamaktan alıkoymakta ve yavruların yönünü şaşırtmaktadır. Başta plastikler olmak üzere denizlerdeki çöpler de önemli bir risk oluşturmaktadır, zira deniz kaplumbağaları plastik poşetleri ana besin kaynakları olan denizanaları ile karıştırarak deniz kaplumbağalarında yaralanma veya ölümlere yol açmaktadır. Balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan ek zorluklar da kaplumbağaları tehlikeye atmaktadır.

İki yıllık proje, kritik yuvalama alanlarını insan rahatsızlığından ve kirlilikten korumak için önlemler uygulayarak 60.000 yavruyu koruyor. Bu önlemler arasında üreme mevsimi boyunca yuvalama kumsallarına erişimin kısıtlanması, kumsal faaliyetlerinin yönetilmesi, ışık kirliliğinin azaltılması ve kumsalların düzenli olarak izlenmesi yer alıyor. Müdahaleler arasında Belek’in yuvalama kumsalının kapsamlı bir durum değerlendirmesi ve haritalanması, kumsal kullanım modellerinin kaydedilmesi ve otellerin önündeki yuvalama alanlarının belirlenmesi ve korunması yer almaktadır.

Proje ayrıca 7720 yerel toplum üyesini, otel personelini, turistleri ve balıkçıları atölye çalışmaları, bilgilendirme materyalleri ve eğitim programları aracılığıyla deniz kaplumbağalarının korunmasının önemi konusunda eğiterek bir koruma ahlakı geliştirmeyi ve sorumlu davranışları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bir eğitim programı da otellerde ve bölge okullarında çocukların ve gençlerin katılımını sağlayarak animasyon ve çocuk kulübü etkinlikleriyle en az 1500 gence ulaşmaktadır.

TUI Care Foundation’ın ‘Kaplumbağa Dostu Turizm’ sertifika programı, deniz kaplumbağalarını koruma çabalarına bağlı kalan otelleri ödüllendirmektedir. Belek’te pilot olarak başlatılan programa her yıl üç otel katılmakta olup, nihai hedef proje süresince iki sahil otelinin sertifikalandırılmasıdır. Buna ek olarak, kaplumbağaları korumak, farkındalığı artırmak ve ziyaretçileri bilgilendirmek için 40 yeni prizma kafes, kafes tabelaları ve bilgilendirme tabelaları programa katılan otellere dağıtılacak. Hiçbir tesisin bulunmadığı bakir alanlarda, ‘TUI Koruma Alanları’ olarak belirlenmiş iki adet 1 km’lik alan oluşturulacak ve burada en az 100 yuva kumun altına gömülecek olan ızgara kafeslerle predasyona karşı korunacaktır.

TUI Care Foundation’ın desteğiyle EKAD’ın girişimleri hem yerel ekosistem hem de daha geniş deniz çevresi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayı amaçlamaktadır.

Uydu İzleme Çalışmaları

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, İzleme ve Koruma